Gdzie na pizzę w Koszalinie? Sprawdź listę pizzerii w Centrum Pomorza [ZDJĘCIA]

2020-01-27 12:02

Gdzie zjesz najlepszą pizzę w Koszalinie? Przedstawiamy 16 lokali najbardziej polecanych lokali - dla turystów i mieszkańców miasta. Sprawdź i wybierz coś dla siebie!

Zastanawiasz się, gdzie w Koszalinie zjeść pyszną pizzę? Na grubym, a może na cienkim cieście? Prawdziwą włoską czy może amerykańską z masą dodatków? Sprawdź listę 16 pizzerii polecanych przez serwis turystyczny Urzędu Miejskiego w Koszalinie. W naszym zestawieniu znajdziesz adresy i numery poszczególnych lokali. Wystarczy zadzwonić lub wejść na ich stronę, by poznać menu i zobaczyć, co mają do zaoferowania.

Na naszej liście znajdziesz zarówno lokale popularnych w całej Polsce sieci gastronomicznych, jak lokalne pizzerie. Którą wybierzesz, zależy tylko od Ciebie. 

Pizza w Koszalinie. Gdzie zjeść? Jakie są rodzaje pizzy?

Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być, m.in., pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, a nawet słodkie owoce i sosy. Do podstawowych rodzajów pizzy zaliczamy:

  1. Pizzę neapolitańską (pizza napoletana) – oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 00 (ewentualnie z domieszką mąki typu 0). Pozostałymi składnikami ciasta są: drożdże piwne, woda pitna, sól (morska lub kuchenna), oliwa.;
  2. Pizzę Margheritę, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę;
  3. Pizzę Margherite extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
  4. Pizzę sycylijską – zazwyczaj prostokątna, ser ukryty jest pod sosem, zawiera niewiele dodatków. We Włoszech nazywana sfincione.
  5. Pizzę capricciosę ze składnikami: ser mozzarella, pieczona szynka, grzyby (m.in. pieczarki), karczochy i pomidory; w niektórych wersjach pizzy są stosowane takie składniki, jak szynka parmeńska, oliwa z oliwek, oliwki, bazylia czy jaja.

Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.